Field of cereals
Orange juice and Breakfast cereals

Voedingsfeiten over ontbijtgranen

Ontbijtgranen vormen een welkom en ook gezonder alternatief voor traditionele ontbijtvormen zoals brood en calorierijk beleg of vlees. Ontbijtgranen zijn rijk aan vezels en gecombineerd met koude melk geven ontbijtgranen je de nodige energie om de dag te beginnen. Ze zijn bovendien zeer rijk van smaak en ze leveren extra vitamines, mineralen en vezels.

Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en eet ‘s avonds als een bedelaar. Na zo’n 10 tot 12 uur vasten ‘s nachts, geeft het ontbijt je de kans om de dag aangenaam te starten.

De voedselpyramide

Naast lichaamsbeweging en zorg dragen voor je persoonlijke hygiëne en gezondheid, hou je best ook rekening met de voedingsdriehoek om te zorgen voor een evenwichtige voeding zodat je lichaam in optimale vorm blijft.

VoedselpyramideWater

De basis van de pyramide bestaat uit water. Een van de meest efficiënte manieren om je gezondheid te verbeteren is gewoon door meer water te drinken. Meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat namelijk uit water, en daarom is het ook zo belangrijk om veel vocht op te nemen om goed te functioneren.

Koolhydraten

De volgende groep van de voedingsdriehoek bestaat uit koolhydraten, een groep die essentieel is voor het goed functioneren van ons organisme. Granen en aardappelen bezorgen je meervoudige koolhydraten, vitamines en mineralen. Ontbijtgranen vormen dan ook een uitstekend alternatief voor maaltijden op basis van brood of aardappelen. Er bestaat uiteraard ook een indrukwekkend aantal soorten ontbijtgranen, gaande van muesli tot crunchy en geëxtrudeerde ontbijtgranen. En waarom niet eens ontbijtgranen proberen als een gezonde snack voor de kleine honger in de voormiddag of als snack ’s avonds ? Lekker en veel gezonder dan de andere snacks die we gewoonlijk tussen de maaltijden eten als we ons hongerig voelen.

Groenten en fruit

De derde groep van de voedingsdriehoek bestaat uit groenten en fruit. Zij zorgen voor enkel- en meervoudige koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen, allemaal elementen die we nodig hebben om ons goed te voelen. Elke groente, elk fruit is rijk aan weer andere vitamines zodat afwisseling in je voeding heel belangrijk is.

Melkproducten en eiwitten

Melkproducten en eiwitten vormen de volgende groep van de driehoek. Melkproducten zijn een belangrijke bron van calcium, eiwitten en vitamines. Er bestaan heel veel melkproducten zoals melk, yoghurt en karnemelk. Deze vormen ook een lekker alternatief voor de koude melk bij je ontbijtgranen. De meest gekende eiwitbronnen zijn vlees, vis en vleesvervangers, die ook vitamines en mineralen bevatten zoals ijzer. Eiwitten zijn onmisbaar voor de groei.

Vetten

Bijna aan de top van de driehoek vinden we vet, het vet dat we bijvoorbeeld gebruiken om boterhammen te smeren of om warme gerechten te bakken of te braden. Vet geeft ons energie, en levert ook essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines.

Suikers

Aan de top van de driehoek ten slotte staan de lekkernijen, de dingen die we niet echt nodig hebben om goed te functioneren maar die we eten uit puur plezier : snoepjes, tussendoortjes, soft drinks en alcohol.