Field of cereals

De geschiedenis van ontbijtgranen

Ontbijtgranen vind je tegenwoordig op zowat alle ontbijttafels. En terecht. Ze vormen een welkome en gezonde afwisseling op meer traditionele ontbijten.

Van geneesmiddel naar genotsmiddel

Ontbijtgranen vinden hun oorsprong in het begin van de 19° eeuw in Amerika. Ze werden daar ontwikkeld om mensen te helpen die last hadden met hun spijsvertering. In die tijd bestond het ontbijt in Amerika immers vooral uit vlees en was het arm aan vezels, wat leidde tot wijdverspreide verteringsproblemen. Enkel de gegoede burgerij kon het zich permitteren om op kuur te gaan in gerenommeerde sanatoria om deze problemen te verhelpen.

In het begin van de 19° eeuw vond Dr. James Caleb Jackson het eerste type ontbijtgranen uit, genaamd ‘Granula’. Deze Granula was echter geen blijver, vooral omdat deze mengeling van speciale bloem en water in de oven gedroogd werd en een hele nacht moest rusten vooraleer die kon gegeten worden.

Maar het is duidelijk dat J.H. Kellogg’s wel aan die Granula dacht toen hij zijn eerste ontbijtgranen ontwikkelde. Als surveillant van het Battle Creek Sanatorium - een gecombineerd kuuroord en hospitaal voor de welgestelden - was hij voortdurend op zoek naar middelen om de spijsverteringsproblemen van zijn patiënten te helpen verlichten. Zijn meest succesvolle product was een type ontbijtgranen op basis van gekookte tarwe.

Ergens in 1894, liet hij de gekookte tarwe een dag rusten vooraleer ze uit te rollen. Daarna bakte hij de tarwe zoals gewoonlijk. Het resultaat hiervan was een soort ontbijtgranen dat zo krokant en lekker was, dat de patiënten bij hun thuiskomst naar die ontbijtgranen bleven vragen. Hier vloeiden de eerste corn flakes uit voort en de rest is geschiedenis.

Later werden nog veel technieken ontwikkeld om verschillende types ontbijtgranen te maken. Zo kwam er een techniek om tarwe te versnipperen, wat aanleiding gaf tot het ontstaan van shredded wheat, een product dat tot op de dag van vandaag nog verkocht wordt. Later kwam er ook een ‘pofgeweer’ waarmee de graantjes zodanig verwarmd worden dat ze gepofte krokante kleine balletjes vormen. Nog een andere manier om ontbijtgranen te maken, is granen onder hoge druk en temperatuur te extruderen. Deze methodes liggen aan de basis van bijna elk type ontbijtgranen dat we vandaag nog steeds kennen.

En zo zijn ontbijtgranen, ooit ontwikkeld om de volwassen spijsvertering weer op peil te brengen, heel populair geworden. Ook kinderen werden er dol op want ze ontdekten al snel dat ontbijtgranen niet alleen leuk maar ook heel lekker zijn. En tegenwoordig vormen ontbijtgranen voor veel mensen een hoofdbestanddeel vormen van hun dagelijkse voeding.

Tasty Breakfast Cereals